Březen 2009

CIBULE

28. března 2009 v 8:17 CIBULE

CIBULE ŠALOTKA

allium ascalonicum

Cibule šalotka, méně známá odrůda cibule se stává v poslední době velmi žádanou zeleninou při kuchyňské ppřípravě jídel díky jemné a mírně nasládlé chuti. Konzumovat lze i listy, které chutí připomínají pažitku.
Pro nás je velmi důležitá, neboť lze sázet již na podzim - velmi dobře v zemi přezimuje i ve vyšších polohách, což je velmi dobré pro usnadnění jarní práce, brzy na jaře vyjíždí - velmi brzská spotřeba zelených listů a po sklizni vydrží velmi pevná až do jara či do léta. Pevná a křehká.
Požadavky na stanoviště
Nemá příliš zvláštní požadavky , nevhodné jsou pouze zamokřené půdy. velmi dobře snáší i přísušek. Od kuchyňské cibule se liší menším vzrůstem a tím, že na společném podpuší vyrůstá skupina pěti až patnácti cibulek barvy žluté, růžové nebo červené.V zimě lze zasadit cibulky v ytě.
Obsah
obsahuje velmi vitaminu C, ovšem obsahuje ho o polovinu méně než cibule kuchyňská. Má vyšší obsah vitaminu B6 a hlavně vitaminů e a PP
Spotřeba osiva
sází se malé cibulky, které se namnoží - proto také lidový název množilka. Potřeba je 20-40 kg na 1 ar - na 10m2
Výsadba
VYsazuje se velmi brzy na jaře nebo na podzim v říjnu.